torsdag 14 november 2013

Inför söndagen före Domssöndagen.

Den sista aftonen Jesus levde tog han lärjungarna med sig till Getsemane och uppmanade dem: Stanna här och vaka med mig, vaka och bed ... (Matt 26:38).
Vi går mot världens sista afton. Jesus vill nu tala allvar med oss. Den mörknande framtiden blir svår. Det är inte bara Jesus som säger det. TV bombarderar oss dagligen med dysterheter: Syrien, Filippinerna, miljöförstöring, våld, ungdomar som inte orkar leva, moraliskt förfall och kulturkollaps bland förtroendevalda (enligt GP 12.11 2013).
Vi suckar med suckianerna och de jämlika blir jämmerlika.
TV-reportern frågar en hjälparbetare som sänds ut till Filippinerna: Hur rustar vi oss för kaos?
Ja, vad gör vi när det kraschar i världen, krisar i kyrkan, och jag själv inte mår så bra? Hur bereder vi oss? Jesus säger: Stanna här och vaka med mig, vaka och bed ...
Söndagen före Domssöndagen vill tända några ljus i mörkret för oss.

STANNA HÄR!
Stanna här ... rusa inte vidare. Lura stressdemonen som bara vill lura dig. Stäng av TV:n, bromsa farten! Hitta kärleksstunderna med Herren din Gud. Lyssna på mig. Hör noga på. Min rätt skall bli ett ljus för folken. Min hjälp är på väg... (ur GT-texten från Jesaja 51:4-6).
Det är något märkligt med Bibelns ord. De är laddade med kraft, ljus, tröst, uppmuntran, kärlek. När dina ord öppnas ger de ljus och skänker förstånd ... Det står så i Psaltaren 119.
Uppgift: Leta själv rätt på versen bland psalmens 176 verser och stryk under den. Gör det!

VAKA!
Det är Jesus som säger så. För att kunna vaka måste vi först vakna. Är svensk kristenhet det sovande folket? Nersövda, grundlurade, bedragna. Kristendom har blivit en snällhetsdom där vi luras att tro att allt står rätt till. Men allt står inte rätt till därför att vi inte tar tag i Guds mäktiga armar som Jesaja berättar om i 51:5 i Folkbibeln. Urtidens Gud är ju nutidens Gud, som vill sträcka ned sina två arbetshänder – Sonen och den helige Ande för att lyfta oss ur synd och smuts och dåligheter in i sin fadersfamn. Men om vi hugger händerna av Fadern, får vi kvar en flumgud, långt bortom rymder vida, gåtfull, obegriplig och maktlös. Vi ser honom inte i allt detta svåra och obegripliga som sker, utan säger som Emil Gustafsson i psalm 268:1 Hur underlig är du i allt vad du gör, vem kan dina vägar förstå? Men Emil fastnade inte obegripligheterna. Han fortsätter: Men ett är dock säkert: den väg du mig för,  för mig är den bästa ändå. Hur kan han säga så? Jo, han har hittat orden

MED MIG!
När vi hamnar i KRIS är det mycket som fattas oss. Tänk efter... När Herren är min Herde fattas mig ingenting, säger David av erfarenhet (Psalt 23). Det som fattas i min KRIS är bokstäverna TUS.
TU – är latin och betyder DU. Bokstaven S står för SANNING, SALT, SEGER.
Lägg märke till växlingen mellan HAN och DU i Psalt 23. Han för mig i vall .... Han låter mig vila ... Han ger mig ny kraft ... Han leder mig ... Men plötsligt byts HAN ut mot ett DU. Vad har hänt? Jag har hamnat i dödsskuggans dal, i det djupaste mörkret, där jag ropar: Ur djupen ropar jag till dig, Herre (Psalt 130:1). Men i den djupaste nöden hittar min TRO ett förTROligt förhållande till den gode Herden. Jag fruktar intet ont, ty DU ÄR MED MIG. och sedan fortsätter duandet: DIN käpp och stav... DU dukar... Du smörjer... Jag hamnar i en fadersfamn av obegriplig godhet och nåd.
Det är mycket som händer när vi lyssnar till och lyder Jesus, som nu säger: Stanna här och vaka MED MIG, vaka och bed ...
Vi hittar också bokstaven S: SANNING, SALT, SEGER.
SANNING – Jesus är SANNINGEN, som avslöjar bluff och falskhet och lögner. Han låter oss gå igenom domens reningsbad redan nu. Herdens KÄPP ger mig tröst. Käppen var en klubba som herden hade och som han slog mot både rovdjur och lögnens makter. Vilken mäktig Gud vi har!
SALT – det räddar från ruttenhet, det ger krydda och smak, det får mig och människor omkring mig att längta efter Joh 7:37.
SEGER – det får jag då jag får SE VAD Gud GER: Syndernas förlåtelse, Styrka. Salighet. Herdens stav ger mig tröst. Staven har en krökning i ena änden (jfr biskopsstaven). Med staven fångar han upp den lilla lammungen (du!) som ramlat ned i djupen. KRIS leder till KRISTUS!

VAKA OCH BED.
Paulus uppmanar oss i episteln från 2 Kor 13:5-9 att pröva hur vi har det med Jesus.
Enligt Bibel 2000 skall vi pröva om vi märker att Kristus Jesus finns hos er. Får han vara med i din församling? Sångpostillan årg 2, sid 436 hjälper oss att gå djupare in i den prövningen (adress se nedan under PS). Enligt Folkbibeln ska vi pröva om vi vet om att Kristus Jesus är i er. Vet du det? Sångpostillan vill hjälpa sig att svara på den frågan.
Tala med Jesus om detta. Vaka och bed!

VÄNTA!
I dagens evangelium enligt Lukas 12:35-40, säger Jesus att vi ska vara som tjänare som väntar på att deras herre kommer... Praktisera detta när du kommer till kyrkan nästa gång. Vad har du för förväntningar på Herren. Vad vill du att han skall göra i ditt liv? Tala med honom om det.
Jesus vill bjuda dig på fest. Bibeln talar mycket om bröllop och brudgum och fest. Idag kommer han från ett bröllop och ställer till med fest hemma hos dig. Där Jesus får vara med blir det inte begravning utan BRÖLLOP! Han är brudgummen och vi – män och kvinnor, barn, pensionärer, påvar och prostar – vi är tillsammans BRUDEN. Gläd dig du Kristi brud!
Nu får vi bereda oss för festen.

    1. Fäst upp era kläderDet betyder: Gör upp med det i
   ditt liv, som binder och låser dig och hindrar din
   rörelseförmåga.

     2. Håll lamporna brinnande. Det betyder:
Du behöver lampan – ytterhöljet som håller kvar oljan, det yttre i kristendomen: de goda vanorna, gå i kyrkan, läsa Bibeln.
Du behöver oljan oljan är det yttre tecknet på att Jesus, den Smorde, är närvarande med sin Ande. Kristus, den Smorde, tecknar dig med oljan så att du blir smord och får kraft att vara hans tjänare
Du behöver lågan Andens olja gör dig till en brinnande kristen.

3. Och du som är tjänaren som väntar på att din herre skall komma, får nu se vad som händer:
Han skall fästa upp sina kläder och låta dem lägga sig till bords och själv gå och passa upp dem. Vilken djärv bild! Husbonden som betjänar sina slavar! Sångpostillan har en intressant utläggning av vad detta kan betyda för oss. 

4. Var beredda också NI, säger Jesus till oss. Han riktar sig till oss tillsammans. Vi behöver stödja, uppmuntra, trösta, hjälpa varandra... Vi väntar på något fantastiskt, något rikt, skönt. BRUDGUMMEN KOMMER!!!
Välsignad var Du som kommer.....

Denna festinbjudan sändes till dig nu genom
Bengt Pleijel 86+

PS!
Kom som du är. Men du behöver inte förbli som du är. Bröllopskläder med himmelsk design har lagts fram i bröllopssalens väntrum.

Kläd dig, själ, i högtidskläder, 
när för nådens tron du träder. 
Till Guds måltid är du bjuden, 
framlagd åt dig bröllopsskruden. 
Du är sökt och efterfrågad 
av hans kärlek som blev plågad, 
hånad, åt sin ovän given, 
för din skull i döden driven. 
Sv Psalm 394:1


Du kan förbereda dig genom att läsa Sångpostillan årg 2 sid 433 ff. Den finns också på nätet och om du trycker här hamnar du där. Adress till denna blogg: bengtpleijel.blogspot.se

Skriva ut