söndag 29 december 2013

Inför Nyår 2014


Ett gott år 2014 önskar jag er alla. Och mycket gott kan det bli om vi använder de FYRA NYCKLAR som Nyårsdagens predikan i Sångpostillan räcker åt oss. Dessa är

KODEN + KORSET + KOMPASSEN + KONTAKTEN

Den predikan som finns i Sångpostillan höll jag för nio år sedan på ett stort vinterläger för ungdom i Uddevalla. Till Nyårsdagens högmässa kom också äldre ungdomar i min ålder. Den hölls i Agnebergsskolans stora aula. Det var alldeles ”knökat” av både äldre och yngre. Några månader tidigare hade jag fått en stroke. Jag hade svårt att stå och invigde därför en vanlig karmstol till predikstol och kunde hålla predikan sittande. Och liknade då Jesus. Han predikade alltid sittande.
Under predikans gång upptäckte jag det som många som deltog i högmässan redan upptäckt: Predikan blev alldeles för lång. Jag stannade upp och bad de äldre i kyrkan om förlåtelse. Äldre vill alltid ha korta predikningar, 10 minuter eller så. Yngre går inte så ofta till kyrkan, därför att de alltid blir så besvikna över att predikan tar slut så fort. När man äntligen masat sig i väg till kyrkan tar den plötsligt slut när man just kommit in på lyssnarvåglängden.
Ungdomarna nickade instämmande åt mitt avbrott. Dagen efter träffade jag en av dem som var med. Han kom fram till mig och sa: ”det var en grym t bra predikan du höll”.
Så vill du läsa en grymt bra predikan så läs Sångpostillan årg 3 sid 51. Tryck här så hamnar du där.
Den som ingen dator har, hen får gå till grannen rar. Där finns barn och barnbarn och barnbarns kompisar, som alla är specialister på datorer. De skriver gärna ut en predikan åt dig. Naturligtvis blir de då nyfikna och läser själva denna predikan. Och tar emot och använder de fyra framtidsnycklar som där ges. Och sedan är väckelsen igång...

Ni som läser denna blogg har märkt att jag alltid undertecknar så här: Bengt Pleijel 86+. Varför?
Svar: jag skriver Bengt Pleijel därför att jag heter Bengt Pleijel.
Jag skriver 86 därför att jag just nu är 86 år. Jag är lycklig över att ha nått denna höga ålder. Jag har aldrig varit så gammal tidigare. Jag är också stolt över att jag varje år kan slå personligt åldersrekord. Jag kan inte skryta med några andra rekord jag vunnit. Jag fick aldrig guld, silver eller brons i olympiska spel. Visserligen hurrar och jublar jag och är glad över över dem som fått detta. Men jag gråter också med dem som gråter över att de bara kom fyra eller femma. Jag vet hur det känns. Jag blev aldrig världsmästare. Jag får nöja mig med ett personligt åldersrekord på 86 år. Om jag får leva en månad till kan jag byta ut sexan mot siffran sju. Sju är fullhetens tal och åtta är sju med råge. Vad månde bliva av detta år?
Efter siffran 86 kommer alltid ett PLUSTECKEN: 86+. Det anger att det finns mer att få, mer att erfara, mer att glädjas åt... Minustecken får mig att se tillbaka på misstag, försummelser, tråkigheter och ”lågstora dar”. Plustecknet hjälper mig att se framåt. Plustecknet är KORSETS TECKEN. Före går Herren, ja före går Herren med segerns baner (Sv ps 59:2).
Korset har TVÅ BJÄLKAR. Den lodräta står där som Guds kärleks rörelse ned mot oss. På den vägräta bjälken spikas Jesu händer fast. Här ser vi Guds kärleks rörelse ut mot världen. Så älskade Gud världen... Jesu händer räcker Guds kärlek till oss. När vi ställer oss nedanför korset och gör som Jesus, lyfter våra händer, händer det något med våra händer. Först tappar vi allt vår eget, allt det vi krampaktigt håller fast vid. Sedan fylls vår händer med Guds kärlek. Vid korset får vi något från himmelen att ge till människor omkring oss.
Man kan se den lodräta bjälken som stora bokstaven I. Uttalar man det på engelska blir det AJ som betyder jag. Engelsmännen är så känsliga av sig att så fort man bara petar på dem säger de aj.
Men se gärna den lodräta bokstaven som en bild av ditt stora, lilla, duktiga, bortskämda, ömtåliga JAG, (ni vet den människan som både du själv och människor omkring dig har så mycket besvär med). Men fäst nu den vågräta bjälken på den lodräta. I trafiken är den vågräta bjälken ett stopptecken. Den vågräta bjälken har ett budskap till dig: Sätt stopp för ditt stora, stackars, stöddiga JAG.
I umgänget med andra människor händer det att vi någon gång, då och då och ibland, ser hur dumma, syndiga och konstiga de är. Vi är ju så kärleksfulla att vi gärna vill rätta till dem. Men då dyker Jesus upp och säger STOPP! Innan du tar itu med deras fel måste något hända med dig.
Han säger: Hur kan du säga till din broder (syster): Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, du som har en bjälke i ditt eget öga. Dy hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta ut flisan ur din broders öga (Matt 7:4-5 Fb). Jesus vänder kärleksfullt upp och ner på våra uppfattningar. Vi som tyckte att våra egna fel var som småflis, lite grand bara, inget att bråka om... Varför bromsar han oss? Han vill att vi skall ta itu med de andras synder så som den som själv behöver gränslöst mycket barmhärtighet (jfr Gal 6:1).
Det märkliga med Jesus är att han gärna tar emot våra bjälkar. Han fäster ihop våra syndabjälkar med sin obegripliga kärlek och förvandlar nederlag till seger: 
                Korsets tvåbjälkarssegertecken.
Det händer något spännande med alla bjälkar vi ger till honom. Jag vill citera vad jag skrivit i den lilla skriften FEM LÄNGTOR. Där står:

VAD GÖR JESUS MED ALLA BJÄLKAR?
Petrus berättar att Jesus använder levande stenar i ett andligt husbygge (1 Petr 2:5). Numera använder han också bjälkar. Precis som man förr byggde stavkyrkor får vi nu bygga bjälkkyrkor.
Bjälkkyrkor står där som vittnesbörd om vad Herren fått göra med trångsynta, närsynta och ögonbjälkskadade syndare. Jo, dessa utrensade bjälkar har en oerhörd bärkraft när en levande kyrka skall byggas i en ny tid. När vi kommer in där förnimmer vi en atmosfär av försoning, kärlek, helande, glädje, beroende. Ingen ser på oss med bjälkögon för att hitta fel på oss. Bjälkarna är ju borta.
Men vad nu då!? När jag ser in i dina ögon upptäcker jag ändå några bjälkar. Jag frågar: Dina ögon är fyllda av glädje. Vad har de sett för att få den glädjen och det ljuset?
När jag går närmare upptäcker jag att där finns två bjälkar. En lodrät och en vågrät. Det är korsets befriande kärlek som jag ser i dig….

Låt oss bygga bjälkkyrkor detta åt 2014! Om du är stilla kan du höra hur byggnadsarbetarna på sin trosvandring sjunger en kampsång:
I stormiga tider, bland töcken och grus,
en skara dock skrider mot himmelens ljus.
Dess hopp och dess härlighet världen ej ser,
Men före går HERREN med segerns baner ...



Låt oss detta år 2014 se på varandra med bjälkbefriade ögon och välsigna, stödja och uppmuntra varandra ...
Bengt Pleijel 86+



Skriva ut