onsdag 9 april 2014

Inför Stilla veckan

Were you there when they crucified my Lord?
Vi får den frågan från slavarna i Amerika. Var du där, när de korsfäste min Herre? Vad svarar slavarna i Sverige på den frågan? Att vi slavar och trälar och sliter, det vet många. Men slavar, är vi det? Slavarna i Amerika visste att de var slavar. Det som hjälpte dem igenom smärta, förenedring och mörker var budskapet om Jesu seger och kärlek på korset. De var där när det hände. Och de berättar för oss att alla människoöden i alla tider var där. Du var där. Och jag. Vi....

Vi hör ett ord från Jesus: Var och en som syndar är slav under synden (Joh 8:34). Vad är det för dunkla krafter som styr våra liv? Som gör att vi känner oss så låsta, ofria, ledsna...? Vad är det för motkrafter som får Amerikas slavar och Lina Sandell att förundras och jubla?
O vilken kärlek, underbar sann, aldrig har någon älskat som han.
Frälst genom honom, lycklig och fri, vill jag hans egen evigt nu bli (Sv Ps 45:2)

Du får nu en inbjudan att gå på pilgrimsvandring genom de dramatiska händelserna i Stilla veckan. Det är viktigt att vandra. Rusa inte, jäkta inte, stressa inte. På vandringen stannar du ibland till, läser, lyssnar, förundras, begrundar. Finns jag med här? Landar dramat från år 33 i Jerusalem, i år 2014 på min adress?

Pilgrimen som vandrar genom fagra riken på jorden, stannar och förundras över utsikten.
Pilgrimen som vandrar genom rika texter i Bibeln, stannar och begrundar insikten.
Som "disciple" behöver du unna dig disciplin. Ge TV semester! Ge mr Stress en stark sömntablett.

Gudstjänsterna mellan Palmsöndag och Påskdag följer inte tre årgångar, utan de fyra serier - de fyra evangelierna. I år begrundar vi Dr Lukas skildring, han som grundligt har satt sig in i allt som hände och skriver ned det för dig, högt ärade NN för att du skall förstå... (Luk 1:1-3).
Predikningarna hittar du inte i någon av Sångpostillorna. (Men se bibelskolan.com /Sångpostillan/passionstexterna / Lukas-serien).

PALMSÖNDAGEN...
...inleder Stilla veckan med Jesu intåg i Jerusalem. Lukas berättar om det i 19:28-40. Klicka här. Vi får denna dag på nytt sjunga Hosiannasången med barnen, tiggarna och folket i Jerusalem. En annan lovsång finns i dagens sång, tonsatt av Karin Braw: JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Det var det budskapet som bar de första kristna genom förföljelsernas grymheter och som de bekände ända in i martyrdöden. Du hittar på detta ”klick” även episteln från Rom 5:1-4, där Paulus berättar åtta spännande saker som händer när Jesus Kristus får bli Herre i våra liv.
Som ni förstår vill denna söndag rusta oss med lovsånger och kraftord, som kan bära ”när mörkret begär oss”. Mörkret tätnar ju närmare vi kommer Långfredag. Hosiannarop byts ut mot korsfäst-rop. Och vi vet att den ljusnande framtid för oss kan bli svår. Vi behöver bärande byheart-ord. T.ex GT-texten Jes 50:10 från Bibel 1917. Stoppa ned det i hjärtat:
Vem är bland er som som fruktar Herren och hör hans tjänares röst?
Om han än vandrar i mörkret och inte ser någon ljusning
så må han DOCK förtrösta på Herrens namn och stödja sig vid sin Gud.

Så följer dagarna i Stilla veckan. Eftersom du har gett TV:n semester och mr Stress, den plågoanden, har fallit i djup sömn och du har beslutat dig för att vara stilla, men inte riktigt vet vad du skall göra, rekommenderar jag dig att gå till Nyfikenhetsskolan 28, som svarar på frågan ”Varför måste Jesus dö på korset?”. Tryck här

SKÄRTORSDAG...
...kommer dagen före Långfredag. Ordet skär i Skärtorsdag har inte med färgen skär att göra. Det är ett gammalt ord som betyder rena. I Psaltaren 51:9 står det enligt Bibel 1917 skära mig med isop så att jag varder ren. I Bibel 2000 står det rena mig. Isop var en mejramsväxt, vars kvistar användes vid reningsriter. Skärtorsdag är dagen då nattvarden instiftas och när du, kära pilgrim, vandrar genom dagens text från Lukas 22:7-13, (klicka här) så får du fräscha upp din kunskap om nattvardens innebörd. Du får själv slå dig ned bland andra lärjungar och ta emot nattvardens liv i dig. Dagens sång är Lova Gud, min själ och prisa Herrens namn, lova Gud, min själ, Han fyller mig med liv.


LÅNGFREDAG...
...är det gamla svenska namnet på fredagen i Stilla veckan. På engelska heter den Good Friday, den goda fredagen, på tyska Karfreitag (av kara – sorg, klagan), på franska Vendredi-saint , den heliga fredagen. Budskapet denna dag är enligt Rom 5:4 att
Gud bevisar sin kärlek till oss
genom att Kristus dog för oss
medan vi ännu var syndare.

Dagens text är från Lukas 23:26-49. Lukas leder dig på en korsvandring genom de dramatiska händelserna på Långfredagen. Vi får stanna till vid 10 stationer. Tryck här. När du vandrat färdigt bed Psaltarpsalmen 22.
På Långfredagens kväll kan du få vara med om JESU BEGRAVNING och upptäcka vad den kan betyda för vår. Läs Sångpostillan årg 3, sid 203. Tryck här.

PÅSKAFTON...
...är den dag då människor omkring dig önskar GLAD PÅSK. De önskar dig då att du som de skall få äta god mat, tända påskeld och smälla raketer. Hoppas att de får det trevligt.
Men du har en annan plan. Också du vill hitta påskglädjen. Därför tar du kontakt med de första lärjungarna. Du upptäcker att de inte känner sig uppåt denna dag. De sitter bakom stängda dörrar med gråt i halsen och skakade av sorg. Jesus var borta, Jesus var död. Allt som var rikt och meningsfullt var nu borta.
Men de som sår med tårar skall skörda med jubel. Gråtande går de ut och bär sitt utsäde. Med jubel komer de åter och bär sina kärvar (Psalt 126:5-6). Det som nu händer är att Jesus går ut på en predikoresa. Riktningen är först nedåt. Påskaftonens tema är NEDERSTIGEN TILL DÖDSRIKET. Vill du förstå vad som då händer får du slå upp Sångpostillan årgång 3, sid 209, eller tryck här.
Först träffar du då på profeten Jona. Det finns vissa likheter mellan Jona och Jesus. Du får höra hur Jona sjunger psalmer i sin ”bukarrest”. Sedan får du följa med Petrus på en vandring genom budskapet om Jesus i DÖDSRIKET, och Matteus berättar om likheten mellan Jesus och Jona.

Om det nu inte räcker för dig, kära pilgrim, utan du bara är sugen på mer, kan jag hänvisa till en intressant text på bibelskolan.com. Jag har inte skrivit den själv, men den kan ju vara bra ändå! Du hittar den i Nyfikenhetsskafferiet: PÅ DEN STORA SLÄTTEN INFÖR GUDS TRON. Tryck här

Och till sist en fråga: Were you there when they crucified my Lord? Vad svarar du?
Nästa blogg kommer på Påskafton.

Med önskan om en god Stilla vecka

Bengt Pleijel 87+

-------------------------------------------------------------------------------

Extra----Extra----Extra----Extra----Extra----Extra

Efter Stilla Veckan kommer PÅSKAFTON med nästa blogg
(med specialöverraskning),
 och sedan
PÅSKNATTENs OCH PÅSKDAGENs påskrop:
Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!

Sedan kommer 25-27 april och då...
Ja, då är DU välkommen till smultronstället 
Lärjungagården i Torestorp.
Där blir en ”Bara vara helg” 
med Göran Simonsson som kaplan 
och Bengt Pleijel som undervisar om
PÅSKENS FRÖJDER OCH FÖLJDER

Anmälan snarast till Lärjungagården tel 0320/558 40
Hemsida: www.larjungagarden.se













Skriva ut