tisdag 29 april 2014

Inför Tredje söndagen i Påsktiden.

Denna söndag sjunger tröstesång för alla som känner sig miserabla, trötta och frusna långt in i själen: Misericordias Domini in æternum cantabo = i evighet vill jag alltid sjunga om Herrens nådegärningar. Det är lovsången från Psaltaren 89:2 som man förr började gudstjänsten med. Misericordias Domini är det latinska namnet på söndagen.
Miser = arm, eländig ömklig. Cordias = hjärta. Misericordias = barmhärtighet, hjärta för de arma. Det är alltså inte kört! Den gode Herden, som vi får möta denna söndag, har misericordias - hjärta för de miserabla.
När detta skrivs – 29 april - våras det för Ulvesund. Rödhake, talgoxe, blåmes och koltrast har egen Eurovision song contest. Kungsängsliljor och pärlhyacinter dansar balett tillsammans med rododendron. Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår! Och när det blev omröstning om vem som var bäst och vackrast, blev resultatet: ALLA ÄR BÄST! ALLA ÄR VACKRAST!
Glädjen och jublet hördes då över hela landet. Mr Avund, gamla fröken Jämförelse och miss Mod måste springa och gömma sig.
Det våras i Ulvesund, säger SMHI. Men det vintras i Jerusalem, skriver Johannes. Det var vinter och Jesus gick omkring i Jerusalems tempel. Han blir ifrågasatt. Debattfrågor haglar och upprörda röster hörs. Tänk vad likt det är som i vår tid...
Detta hände under Tempelinvigningsfesten. Den firar man till minne av att mackabéerupproret vänder mörker till ljus. Den grymme kung Antiokus Epífanes störtas. Epífanes betyder den lysande. Men hans motståndare kallade honom Epímanes som betyder galningen. Och galen var han. Han gjorde sig själv till gud. Hemska saker hände: barn slaktas inför mödrarnas ögon. De som bar bibelrullar arresterades, torterades och avrättades. För att reta judarna offrar man svin i templet. Allt detta gjorde han för att förnedra folket.
Vad likt det är vår tid. TV berättar dagligen om sådant.
Tempelinvigningens högtid var en ljusfest. Den firas för att påminna om att det onda, det mörka, det djävulska, inte får sista ordet. Än idag gäller orden: Ljuset lyder i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. (Joh 1:5).
SMHI säger att kalluft väntas från norr. Väderväxlingar sker snabbt. Och mörka makter smyger sig plötsligt på oss för att knäcka oss. Det påminner oss om hur viktigt det är att lagra värme i hjärtats kärleksrum, när Guds kärlekssol sänder vårvärme till oss. Emmausvandrarna fick brinnande hjärtan när de lyssnade in ordet (Luk 24:32). Håll er brinnande i anden, uppmanar oss Paulus (Rom 12:11).
Vad viktigt det är med det inre kärleksrummet! Det är där Guds Ande talar med vår ande om att vi för Jesu skull får vara Guds barn (Rom 8:15-16). Det är där du får personlig kontakt med den gode Herden. Dagens psaltarpsalm - Psaltaren 23 – beskriver hur våra åsikter och tankar om honom förvandlas till ett mycket personligt förhållande: Han, han, han ersätts med ett DU, DU, DU. Var? I den mörkaste dal. DU ÄR MED MIG. DIN käpp och stav... Du dukar... Du smörjer... DU låter min bägare...
Det är mycket den gode Herden vill göra i våra liv. Världen avslöjar dig för att alla skall få se hur usel du är. Jesus avslöjar dig för att få tala om hur bra det kan bli. (Läs om det i dagens predikan ur Sångpostillan)
En gång när jag satt vid datorn och pekfingrarna dansade vals, kom det plötsligt fram ett brev i datorn från den gode Herden, ett personligt brev till dig och mig. Läs om det i slutet av dagens predikan från Sångpostillan.

VIKTIGA MEDDELANDEN!
Sångpostillans predikan på Tredje söndagen i Påsktiden hittar du på sid 244 ff i årgång 3. Eller tryck här så hamnar du där.
Nu kan jag berätta en hemlighet: På mitt skrivbord ligger 25 böcker och lyser i gult, blått och rött. Det är ett nytryck av min bok ”ÄLSKA SVERIGE TILLBAKA TILL GUD – Paulus brev till svenskarna med kopia till Rom omkr år 57 e Kr”. Det är en bok som vill rusta och rasta resten av svensk kristenhet. Om alla i Sverige läser den blir det säkert väckelse. Eller vad tror ni?
Boken kostar 150 kr. Köp FEM – betala för FEM! Beställes hos GAudete förlag, telefon 042/ 37 48 10. Finns också på Åh Stiftsgård. Eller hos mig – Ulvesunds Byväg 2, 459 93 Ljungskile. Välkomna om ni får lust att göra hembesök hos en kvarleva av kyrkans antikrunda.
Med Andens vårliga friskvindar får du nu en värmande hälsning från

Bengt Pleijel 87+







Skriva ut