fredag 18 april 2014

KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN!
JA, HAN ÄR SANNERLIGEN UPPSTÅNDEN!!!

Detta är segerropet som vi får höra och stämma in i nu i Påsk. Men vi ska inte rusa in i det budskapet. När denna blogg läggs ut är det påskafton. Svenskar bänkar sig vid dignande påskbord och flammande påskeldar och roar ihjäl sig för att inte dö av tråkighet. Jesu lärjungar gråter bakom stängda dörrar. I min förra blogg skrev jag om det. Du som har dator kan rulla tillbaks och läsa och begrunda vad som hände denna påskafton. När det går mot natten till Påskdagen är det många som samlas till Påsknattsmässa. Har du inte möjlighet att vara med eller vill förbereda dig för den gudstjänsten, kan du slå upp Sångpostillan årg 3 sid 219 och läsa om Påsknattens budskap. (eller tryck här så hamnar du där). Denna natt binder samman Bibelns två största händelser. Gamla Testamentets största händelse är befrielsen ur Egypten. Nya Testamentets största händelse är befrielsen genom Jesu död och uppståndelse. Du får vandra in i det budskapet med hjälp av Pi Hairot-psalmen 618.
I slutet av den vandringen kan du själv vara med i nattens segerrop. Du läser högt trosbekännelsens lovsång till vårt dops Gud, Fader, Son och Helig Ande. Du hör hur jag frågar: Detta är den tro till vilken vi är döpta. Vill du förbli i denna tro och med Guds hjälp visa den i kärlek till Gud och dina medmänniskor. Och om du vill, kan du svara högt, med många decibel i rösten:  JAA!

Jublande lyfter vi upp våra händer,
vi som vår räddning ej mer kunde tro.
Nyfött står folket på skimrande stränder.
Snart skall i Kanaan trygga vi bo.
Manna från himlen är reskost på vägen.
Brödet vi bryter och vinet ur lägeln
Halleluja! Halleluja!
(Sv ps 618:3)

PÅSKDAGEN
är kristenhets största, viktigaste och gladaste dag. Livet vann, dess namn är Jesus!
Du kan få vandra med några kvinnor till graven med hjälp av Lukas 24:1-12 (tryck här) och/eller med hjälp av Johannes och Sångpostillan årg 3, sid 224, tryck här.
I slutet av min förra blogg lovade jag att i denna blogg skulle komma en

SPECIALÖVERRASKNING.

Den kommer nu. Jag hittade i mina gömmor en TV-inspelning av PÅSKDAGEN 1989 från Åh kyrka. Jag blev lite nostalgisk när jag såg den. Gamla kära vänner var där. Alla 25 år yngre än idag. Där var en frisk glädje och mycket jubel i sången. Och det kändes som om folk faktiskt lyssnade under predikan. Det var märkligt. Vi hade ju varit uppe och firat påsknattsmässa till kl 2. Sedan kom högmässogudstjänst kl 10. På natten hade vi fått ställa om klockorna till sommartid. Så egentligen var gudstjänsten kl 9. Och vi som tjänstgjorde var ditkommenderade av TV-folket klockan 8.
Tryck här så får du vara med och känna dig 25 år yngre!
Se – lyssna – låt dig påsksmittas!

ANNANDAG PÅSK
fortsätter PÅSK-vandringen. I Sångpostillan årg 3 sid 232, (tryck här,) träffar du Johannes, i kapitel 20:19-23. Denna text tar tag i oss och tar hand om oss då rädslorna vill krypa in i kroppen. Rädslor försvinner när vi fäster våra ögon på Jesus. Lärjungarna blev glada när de såg Herren.

ANDRA SÖNDAGEN I PÅSKTIDEN.
fortsätter där Annandag Påsk slutade, Johannes 20:24-31. Kapitel 20, som börjar i rädslor, hjälper oss att bearbeta rädslor, och slutar i tro. Vi hör hur tvivlaren Tomas utropar MIN HERRE OCH MIN GUD!

Är du sugen på att synas i TV?
Bli kändis? Ja, då har du chansen. Den 23-25 maj är det VårOas på Åh. Det blir en åh-vanlig OAS-helg med lika inspirerande innehåll som vanligt. Förutom du så kommer som gäst SVT, som spelar in fyra gudstjänster som sänds senare i höst i TV. Kanske kameran visar din vackra profil???
Men du anar nog att det finns en ännu viktigare fråga inför denna helg än om att du ska synas. Det är denna: är du sugen på att bli BED-ARBETARE denna helg?
Tryck här så hamnar på OAS hemsida och får veta mer om denna helg.
Nästa blogg kommer om Gud vill och jag orkar, på kungens födelsedag den 30 april.

En rik och glad Jesu Uppståndelses Fest
önskar

Bengt Pleijel 87+


PS!
Har du hört historien från sovjettiden i Ryssland? Man hade samlat en stor skara människor som skulle få lyssna till ett ateistiskt föredrag, som skulle hjälpa alla att förstå hur dum den gamla kristendomen var. Efter det långa föredraget som alla lyssnat på med öppna öron, var det en man som begärde ordet. Det är bara en sak jag vill säga sa han. Och ropade:

KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN!

Och hela skaran svarade jublande högt:

JA, HAN ÄR SANNERLIGEN UPPSTÅNDEN!

Här var mellan ljuset och mörkret en strid.
DOCK segrade ljuset för evig tid ....

Skriva ut