onsdag 27 maj 2015

HELIGA TREFALDIGHETS DAG

Låt oss nu stämma in i trosbekännelsens lovsång till vårt dops Gud –
FADERN, SONEN OCH DEN HELIGE ANDE!”

Så hörde jag en präst (jag tror det var jag själv) som introducerade Trosbekännelsen efter predikan. Trosbekännelsen är en kärlekssång som hela kyrkan sjunger varje söndag till den heliga Treenigheten, vårt dops Gud.
Som ett klockspel hör jag dig,
heliga Treenighet, Fader, Son och Ande – Gud,
tre i en och en i tre. (Sv Ps 338:1).

Men tanken går i krok. 1+1+1 = 1. Förnuftet fattar inte.
Den pedagogiske prästen ritar en triangel och skriver Gud i mitten och Fadern, Sonen och Anden på sidorna. Och han skriver H2O och säger att H2O kan vara både vatten, is och ånga. På detta sätt har han visat hur man löser ett geometriskt problem och ett kemiskt problem. Hans pedagogiska gåva beundras. Men dessa bevis får inte glädjen att bubbla. Och hurudan är egentligen Gud? Något vått, kallt och dimmigt. Och kantig ...
  I min bok Innersidan läste jag detta: Gud har inte gett oss denna lära för att plåga vår hjärnor. Utan för att trösta våra hjärtan. Vad klokt!
  Jag blev så glad när jag en gång träffade kyrkofadern Irenæus (130 – 202 e Kr). Han levde i en tid då alla människor diskuterade Treenigheten. En gång då diskussionens vågor gick höga och man slog varandra i huvudet med skarpa argument, då berättar Irenæus för mig, då fick jag ett SMS från Mose. (SMS betyder ”Som Mose Säger). Mose säger (5 Mos 33:27 Fb):
en tillflykt är han, urtidens Gud, och här nere råder hans eviga armar.
Lägg märke till vad Mose säger:
  1. Gud är en tillflykt. På franska heter det refug. Det är den lilla upphöjningen mitt i Stressgatan, där vi stannar till, lugnar ner oss, tänker till, väntar ...
  2. Urtidens Gud är också nutidens Gud. Här nere råder hans eviga armar. Guds armar, berättade Irenæus för mig, är SONEN och ANDEN.
Detta betyder: Gud är inte en idé, en from tanke, en flumfigur långt bortom rymder vida. Inte den avlägsne, den oåtkomlige, oberörd av mänskliga problem, Han är vår käre himmelske Fader, som längtar efter sina barn, har omsorg om dem, leder och lider med dem, hjälper och tröstar. Gång på gång sträcker han ned sina två kärlekshänder – Sonen och den helige Ande.
  Han gjorde det i dopet. Dopet får oss att häpna: Se vilken kärlek Fadern har bevisat oss att vi får vara Guds barn (1 Joh 3:1). Han gör det i Nattvarden. Där förundras vi: Hans besvärliga och svårhanterliga barn får krypa upp i Hans fadersfamn. De får lyssna till pulsslagen från Guds hjärta: För dig! För dig! Du är älskad, älskad, älskad .... Vilken nystart!
  Fadern engagerar oss också på måndag och tisdag och ... Då händer det att hans barn ramlar. Gång på gång. Ja, sju gånger, står det i Ordspr 24:16. Den rättfärdige kan falla sju gånger och resa sig igen. Den rättfärdige är den som är inkopplad i Kristus. Hen, han, hon är en elit-kristen = e´ liten kristen som vet att hen, han, hon behöver Kristus.
  Men kan resa sig igen. Där finns två händer som tar tag i en fallne. Det är viktigt att ha himmelska kontakter!

I dagens GT-text (5 Mos 6:4-9) hör vi SHEMA –orden som den fromme juden reciterar dagligen och som den fromme kristne också bör lära sig "by heart". Shema betyder hör.
Hör, Israel! Herren vår Gud, Herren är en ...
Så sjunger också vi i trosbekännelsens lovsång. Nu citerar jag den nicenska trosbekännelsen:

Jag tror på en enda Gud, Fader allsmäktig ...
... och på en enda Herre, Jesus Kristus ...
... och på den helige Ande, Herren och livgivaren.
som utgår av Fadern och Sonen, på honom som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras ...

Gud är en, säger Mose i 5 Mos 6:4-9
Gud har två armar säger Mose i 5 Mos 33:27.
  De som orkar läsa min predikan i Sångpostillan för denna söndag kommer att få EN HIMNMELSK KRAM. Och kommer då att göra en fantastisk upptäckt. Men först blir de chockade av att Jesus brister ut i jublande glädje över att Gud har dolt sitt budskap för de kloka. Det verkar som Jesus tycker att de lärda och de kloka inte är riktigt kloka!
  Jag citerade ovan en klok sats från min bok Innersidan. Snart efter hittade jag en annan sats: ”Om du begriper att du inte begriper så mycket, så har du begripit något mycket väsentligt”. (Var får man allt ifrån?) Den satsen tröstade 62.000 svenskar, ty så många köpte boken. Och alla begrundade naturligtvis allt som stod i boken. Men boken översattes också till norska, danska, spanska, slovakiska, japanska. ÄRAT GUDS TRÖST FLÖG ÖVER JORDEN!
  Det man begriper när man får en faderskram är just ordet BEGRIPA.
  En jordbrukare begriper vad han skall göra med sädeskorn och frön. En biblisk ordbrukare stannar inte i förundran över det lilla fröet. Han begriper vad han skall göra med det. Men börjar med att BE! Hittar förtroliga samtal med Fadern, (Psalt 25:14). Fadern hör bönen. Han GRIPER tag i barnet. Och barnet – du – blir GRIPEN: Fantastiskt! Aha! Det är som livet, som är programmerat i fröet, kommer fram, växer, doftar, sjunger, bjuder på frukt. Varje bibelord som kommer till liv för mig är ett möte med Herren! Jag får ett kärleksmöte! Vilket stort mysterium ... omöjligt att förstå och ändå är det så.” (Sv Ps 726, vers 1 och 4).
I kramen hör jag hur Guds Fadershjärta slår ... Det bultar kärlek! Nu anar och förstår jag hemligheten med att kunna begripa på bibliska. Det är att man lär sig tänka med hjärtat!
Bibelns folk tänker med hjärtat. Men man känner med magen. Också vi gör så ibland. Vi har ”magkänsla”. Ibland ”gallskriker” vi. Problemmänniskor sätter sig i magen och stör vår nattsömn ...

I Shema-texten står det:
Dessa ord som jag idag ger dig skall du lägga på hjärtat
Inte på hjärnan! Stoppa inte in dem i hår-disken! Där blir tankarna så lätt frusna och hårda och kalla. Debattvapen! Nej, bädda ned dem i hjärtat, vattna dem med bön. Och upptäck vad som sedan händer: Det som kommer in i hjärtat går in i blodomloppet, det påverkar händer och fötter och tår och fingrar och ... de stiger så småningom upp i huvudet: Vad hjärtat är fullt av det talar munnen.
Praktisera detta med hjälp av SHEMA-texten, dagens GT-text från 5 Mos 6:4-9 (Bibel 2000),

Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en.
Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och all din kraft.
Dessa ord som jag i dag ger dig skall du lägga på hjärtat.
Du skall inpränta dem i dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus
och när du är ute och går, när du lägger dig och när du stiger upp.
Du skall binda dem som ett tecken kring din arm,
och de skall vara ett kännemärke på din panna.
Och du skall skriva dem på dina dörrposter och i dina stadsportar.

Gör så här: Stoppa ned dessa ord i ditt hjärta. Lär dig orden "by heart". Vattna dem med bön. Låt Shema-texten vara dagens sista ord. Upprepa dem innan du säger god natt till dig själv
  Det som brukar hända med bibelordsfrön, som man tar emot på kvällen, är att de spirar upp på morgonen och sjunger en lovsång i dig. Pröva!

Det kan vara på samma sätt med trosbekännelsens ord. De verkar först obegripliga och svåra - avlad, enfödd, nederstigen, uppstånden, uppstigen ... Men bakom varje ord döljer sig himmelska ordfrön, som bara väntar på att bli mottagna, inplantade, vattnade, öppnade. Ty då händer det att det händer att en ström av doft, färger, frukter, jubel brusar fram ....

Vill du få hjälp att upptäcka detta gå till www.bibelskolan.com /Bengts återvändsgränd / Nyfikenhetsskolans vandringar 1 -60/. De öppnar trosbekännelsens ord. Välkommen på pilgrimsvandring genom trosbekännelsen. Den tar dig bara 60 timmar att vandra igenom ...

I dagens predikan från Sångpostillan får du HIMMELSK KRAM och HIMMELSK KLARSYN. Och när Shema-texten öppnas i denna predikan blir det HIMMEL PÅ JORDEN. Sångpostillan årgång 1 sid 268 eller tryck här.

Om du vill köpa Sångpostillan årgång 1 kontakta GAudete förlag i Hälsingborg, telefon 042 / 37 48 10. Eller tryck här

En sak till:
På söndag träffas vi i kyrkan
och då stämmer vi, tillsammans med kristna över hela världen, 
 in i trosbekännelsens lovsång till vårt dops Gud 
FADERN, SONEN OCH DEN HELIGE ANDE!



Bengt Pleijel 88+






Skriva ut