tisdag 2 juni 2015

INFÖR FÖRSTA SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET.

In min bokhylla finns en vacker bok med ett rödblågult hjärta på. Den är skriven av en person som står mig mycket nära. Boken heter ATT ÄLSKA SVERIGE TILLBAKA TILL GUD! Den utlägger Paulus brev till svenskarna. Paulus skickade en kopia till Rom omkring år 57 e Kr. Jag har läst boken och rekommenderar den varmt. När mina ögon idag föll på boken fick jag tanken till denna veckas blogg – en sån där profetisk AHA - JABBADABBADO-idé, som man ibland, men alltför sällan, får. Ty det ligger ju en rik helg framför oss. På lördag, den 6 juni, är det Nationaldagen, då vi tillsammans får ÄLSKA SVERIGE. Och på söndag – första efter Trefaldighet - är temat VÅR DOP – och det handlar om nystart och nya möjligheter då vi upptäcker hur dopet drar oss TILLBAKA TILL GUD och kan få hjälp att sprida Jesus-smitta till andra. Två delar alltså:

  1. ATT ÄLSKA SVERIGE
Hur reagerar du inför den uppmaningen? Våra älskade ”mediamänniskor” bombarderar oss ju varje dag med hur illa det står till i vårt land. Det är fel både på politiker och pensionärer, både på lärare och på läkare, både på föräldrar och på ”ungdomen nu för tiden”. Ja, man kan faktiskt hitta fel också på präster, pastorer och annat löst folk ...
Vi kan ha rätt i vad vi så skarpsynt hittar. ”Ja, det är ett syndigt land” ... En flykting från Afganistan undrade förvånat, när han äntligen lyckats komma hit efter en lång, smärtsam resa: ”Varför klagar alla så mycket här?” Svara på det!
Vad har hänt med gamla Sverige? Hur har vi, som har det så bra och är så bra och så jämlika, blivit så jämmerlika? Bortskämda suckianer!

Frågan är: VAD GÖR VI ÅT ELÄNDET?
Svar: Säg HIMLAR ANAMMA!!!!
Anamma betyder ta emot. Sluta ta emot från dunkla krafter nedifrån, från ”de underjordiske” som Emils Krösa-Maja säger. Var som spårvagnen – den tar emot kraften ovanifrån.
Bed: Ske din vilja, såsom i himlen SÅ OCK I SVERIGE!
Just nu är en kärlekens motrörelse på gång i Sverige. På Nationaldagen samlas folk över hela landet till SVERIGEBÖNEN. Vill du bli av med din tröga slöhet och få kärlekseld i hjärtat, häng då med i motrörelsen och gör som alla glada laxar – lek dig motströms. Motrörelsens adress – se nedan. Det är mycket spännande, som du kan få vara med om. I 2 Krön 7:14 träffar du kung Salomo, som berättar om det.

Om mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.

Himlen mitt i Sverige! (Jfr Sv Ps 17:1).

  1. TILLBAKA TILL GUD
Vi slår nu in på Omvändelsevägen. Där hittar vi startpunkten: VÅRT DOP. I söndagens texter möter vi några som smittar oss med glada upptäckter.

HESEKIEL
Honom möter vi i den gammaltestamentliga texten – Hesekiel 36:25-28. Hesekiel berättar om att Herren vill göra något spännande med oss. Först vill han rena oss. Vi har blivit så lortiga. Luktar illa! Skitungar!!! För detta använder han rent vatten.
Sedan får vi vara med om en hjärttransplantation, berättar Hesekiel. Han tar bort stenhjärtat, det kalla, kantiga och hårda inom oss som människor omkring oss har så svårt med. Sedan ger han oss ett nytt hjärta. Ett nytt hjärta får man ju från en som nyss har dött. Den som har dött för oss är Jesus. Det är Jesu hjärta vi får (se Sv Ps 235:1).
Ja, det händer något spännande i vårt inre kärleksrum. Där det förut var unket och smutsigt där blir det rent och friskt. Det blir inte längre fult av JAG. Det blir fullt av ANDE. Anden blir vår inre motor och drivkraft. Jag skall göra så att ni vandrar efter mina stadgar. När Anden kommer in i oss får vi en ny kraft, vi hittar Guds barns härliga frihet. Och den gudomliga leken: Guds barn leker KÄR LEK!
Hesekiel talar alltså om vatten och Ande. Vatten och Ande får vi i dopet. Där börjar vårt lärjungaskap.

PAULUS
dyker upp i dagens epistel – Romarbrevet 6:3-11.
Paulus säger där att allt det som hände med Jesus – hans död, hans försoning, begravning, hans seger över Döden på Påskdagen – allt det blev vårt i dopet. Dopet flyttar in oss i Jesu seger.
Varför? För att också vi skall leva i ett nytt liv!
Vi får sluta att vara minus-människor. Jämmerlika nederlagsfolk. Vi blir plus-människor. Plustecknet är Korsets tecken. Före går Herren med segerns baner! Tillsammans med Jesus går vi ut till alla svenskar och i Hans kraft älska Sverige tillbaka till Gud.
Är du nyfiken på vad Paulus säger mer i dagens epistel, gå till den vackra boken med ett rödblågult hjärta på. Adress se nedan.

NIKODEMOS
Honom träffar vi i dagens evangelietext från Johannes 3:1-8.
Nikodemos var en högt uppsatt person. Han var en av judarnas rådsherrar, ungefär riksdagsman. Han var mycket lärd. Han kallas för ”en lärare för Israel”- Han var en man som alla såg upp till. Hos Nikodemus fick man svar på frågor om Gud och livet och meningen och sådant, Han var en kändis som man ofta såg i TV-rutan. Det som nu händer är att läraren kommer till LÄRAREN. Nikodemos smyger sig till Jesus om natten.
Jag som skriver detta undrade mycket över Nikodemos. Så därför smög jag efter honom och satte mig alldeles bakom honom och hörde samtalet han hade med Jesus. Ett oerhört spännande samtal. Jag har nedtecknat inte bara det som Johannes skrivit, utan också vad innebörden var i det som där sades. Det finns nedskrivet i Sångpostillan, årgång 1, sid 276. Adress se nedan.
Jesus talar om ett nytt liv i vatten och Ande, och öppnar våra tankar om dopets mening.
När han förklarar detta talar han om vinden. Det är samma ord för Ande och för vind både på hebreiska och på grekiska. Allt som kan sägas om vinden det kan sägas om Anden. Och – nu kommer vi till poängen: Som det är med vinden och som det är med Anden så är det med var och en som har fötts av Anden.

Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa,
men du vet inte varifrån den kommer eller var den far.
Så är det med var och en som har fötts av Anden.

Den som är född av Anden...
... blåser – vi kommer i rörelse, blir inte längre sittarfolket utan vandringsfolket.
... vart den vill – vi får en ny vilja och håg.
... du hör den blåsa (du hör dess sus Bibel 1917) – Ego-bullret ersätts av en glad kärlekssång till Jesus.
... Du vet inte varifrån den kommer – vi blir obegripliga för världen (se Sv Ps 258:1, 1 Joh 3:1).
... eller vart den far – vi får en ny målsättning för livet.

JEDUTUN
Sångmästaren leder oss i dagens psaltarsång, Psaltaren 66:5-12.
Det står inte att det är Jedutun som här avses. Men Jedutun var en känd kördirigent, Det står om honom att han hade profetisk anda att spela tack- och lovsånger till Herren (1 Krön 25:3. Bibel 1917). Är det inte ett underbart namn på en kördirigent: Jedutun – GE DU TON!
Nu säger vi till honom: Ge du ton!
och så tar vi ton och sjunger:
Kom och se Guds gärningar, hans väldiga verk bland människor ...

och bland dem som sjunger – lite hest och skrovligt, men fullt njutbart för mig själv – är
Bengt Pleijel 88+

som uppmuntrar dig att på din dator låta pekfingrarna dansa fram till dessa adresser:
  1. www.sverigebönen.se tryck här
  2. GAudete förlag (tryck här) om du vill köpa vacker bok med ett rödblågult hjärta på, och som är skriven av en person som står mig mycket nära.
Boken heter ATT ÄLSKA SVERIGE TILLBAKA TILL GUD!
  1. Om du har lust att med mig och andra nyfikna smyghöra samtalet mellan Jesus och Nikodemus så slå upp sid 276 i boken Sångpostillan årgång 1. tryck här





Skriva ut