tisdag 23 februari 2016

Inför tredje söndagen I Fastan

Söndagens tema skrämmer och nedmuntrar: 

KAMPEN MOT ONDSKAN!

Söndagens latinska tema tröstar och uppmuntrar: OCULI! Det betyder ”ögon”. Oculi meum semper ad Dominum – mina ögon ser alltid till Herren (Psaltaren 25:15). Det hjälper oss in i

GODHETENS MOTRÖRELSE

Vi sjunger med David:
Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom,
sitt förbund gör han känt för dem.
Mina ögon ser alltid upp till Herren,
ty han drar mina fötter ur nätet
(Psalt 25:14-15 Fb 98)

Om du i fastan fäster dina ögon på Fadern - ditt dops Gud, som möter dig i Sonen och den helige Ande - fastnar du inte, fixeras du inte, fångas du inte av Fans Fasor och Ondskan Onda Ondo. Vi dras in en godhetens motrörelse.

Lägg märke vad David sjunger om:
1. Tro är inte ett åsiktspaket, som skall sväljas helt. TRO är förTROlig gemenskap med Herren. Du hittar den när du fruktar och vördar honom. Fruktan är början till vishet. Du behöver inte vara rädd om du fruktar Gud, 2 Mos 20:20.

2. Herren påminner dig om att du och han är bundsförvanter. Du är döpt in i hans förbund. ”Vi hör ihop”, säger han. Tryggare kan ingen vara än den som vill ha Gud till sin Far, Jesus till sin Frälsare och Anden som sin Hjälpare.

3. Det händer något spännande och underbart, när Herren får vara din Herre. Han gör något som du själv inte klarar av: Han drar dina fötter ur nätet. Han löser dig från ”frestarens garn” och allt det som gör att du snubblar och snor in dig i synder, problem och dumheter. Detta händer när Oculi meum semper ad Dominum!

Ditt dops Gud drar in dig i godhetens motrörelse. Söndagens texter berättar om det:


1. FADERN STARTAR GODHETENS MOTRÖRELSE.

Om det handlar dagens GT-text från Jesaja 59:14-17.
   Jesaja berättar om hur upprörd Gud är över att ondskan ockuperat hans goda skapelse. Rätten trängs tillbaka, ärligheten snubblar på torget. Ingen redbarhet. Ingen ärlighet. Varför ser ingen vad som håller på att ske? Han häpnar.
   När vi läser denna text och dröjer inför den, är det precis som om orden landar i gamla Sverige? Stämmer det? Fundera en stund! Ser vi vad som håller på att ske hos oss? Kyrka, vart är du på väg?

En del ser, anar, bävar. Bönegrupper börjar komma till liv. Herren talar till dem. På Åh har OAS fortbildningskurs för präster om profetians gåva 22-24 februari. Vad har Herren på sitt hjärta som han vill säga till sitt folk idag?

Jag fick ett mail för en tid sedan, där det stod:
   ”Flera bedjare och profeter här i Sverige och utomlands har fått till sig att det står och väger för kristenheten nu. De tror det kommer att hända något som tvingar kristenheten att välja sida. Ett svärd kommer att gå genom alla kyrkor och samfund. Det är tid att ha Jesus i centrum, tillbaka till den första kärleken. Det måste prägla våra liv att vi har en kärleksrelation till Jesus …”

   Var alltid glada, be utan uppehåll och tacka Gud i allt. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus. Släck inte Anden. Förakta inte profetiskt tal men pröva allt, behåll det goda och håll er borta från allt slags ont (1 Tess 5:16-22.
   Gud griper in. Han rustar sig för kamp i godhetens motrörelse. Då hjälpte honom hans egen arm, står det i vers 16 (Fb). Gud sänder Jesus till oss! ”Han steg ned i vår skuld och vårt lidandes djup och älskade världen tillbaka till Gud. Det brustna blev helt i hans kärlek till oss på Golgata kors” (Sv ps 62:2).
   Godhetens motrörelse startar i Faderns hjärta och på Golgata!

2. SONEN DRAR IN OSS I GODHETENS MOTRÖRELSE
   I evangeliet från Markus 5:24-34 berättas om kvinnan som ondskan slagit till i hennes kropp. Hon smyger sig bakom Jesus, får en beröring av honom och blir helad. Det gick ut kraft från honom, står det. Här var en kvinna som hittat den personliga relationen med Jesus.
   Nu plötsligt upptäcker vi något: Vi finns med i texten. Det finns tider då ONDSKAN slår till mot oss: Kriser, krascher, konflikter, bitterhet, besvikelse, avund, förakt…

   Det finns andliga kriser:
BÖNFÖRLAMNING - om Jesus inte får vara min viktigaste samtalspartner..
HUNGERSNÖD – om vi inte äter Guds ord.
BLODBRIST - om vi inte tar emot: Kristi kropp FÖR DIG! Kristi blod FÖR DIG!

   Men Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom. Han älskar att göra något med fint med oss. Han helar, löser, befriar, upprättar. Han ger oss förtroendet att få vara med i godhetens motrörelse. Följ mig, säger han.
   Om man inte vet vad man ska säga eller hur man skall uttrycka sig när man vill ha tala med Jesus om sin egen nöd, om vänners nöd, om kyrkans nöd, om nöden från media, är receptet JESUSBÖNEN: Herre Jesus Kristus, Guds Son, förbarma dig över mig /dem/ oss. Vi vänder oss till honom som har barmhärtighet (bei den armen Hertz). Jesus har hjärta för de arma, de fattiga och små, nödens barn.

3. ANDEN LEDER OSS I GODHETENS MOTRÖRELSE
Om det berättar dagens epistel från Efesierbrevet 6:10-18.
  Hem-ta nu styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft, skriver Paulus. Detta vill den helige Ande, ”kraftenes Ande” (Sv Ps 365:2) hjälpa oss med. Den helige Ande hjälper oss att hem-ta = ta hem styrkan! Himmelsk vardagskraft! Anden rustar oss nu på två sätt:

1. Anden ger kunskap om fienden.
   Fienden är inte kött och blod = besvärliga och dumma människor. Bakom alla ondska står en mängd dunkla krafter som Paulus kallar härskarna, makterna, herrarna över denna mörkrets värld, ondskans andekrafter i himlarymderna. 1878 års katekes nr 189 talar om ”djävulen, världen och vårt eget kött”:

DJÄVULEN
avskaffades år 1909 av Dagens Nyheter. Men ”Den Som Inte Finns” ställer snart till med världskrig och ondska och kommer dagligen och nattligen med ”lömska angrepp”. Fräls oss från den Ondes Onda Ondo!

VÄRLDEN
syftar på de gudsfientliga krafter som får människor att vända ryggen åt Gud. Man kan se ”världen” som en idémakt, som suger in människor i sitt tänkesätt, där alla tänker på samma sätt, alla går in i samma mönster och samma beteende. Då ”världen” regerar blir det likriktning och kopior. Där Jesus regerar blir det roliga och levande original, som vågar gå mot strömmen. Jesus var annorlunda och han kallar oss att vara annorlundafolket, som tillsammans med honom vill ”älska världen tillbaka till Gud”. Lyssna in detta kraftord av Jesus (Joh 16:33):
I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen.

VÅRT EGET KÖTT
är ett uttryck som säger, att de farliga fienderna inte bara finns runt omkring oss. De finns i oss. Se upp för dig själv! Köttet är vårt eget, stora, lilla, duktiga, stackars, märkliga, ömtåliga JAG, som alltid ställer sig i centrum och blir jobbig både för oss själva och för människor omkring oss. Anders Frostensson säger att det i vårt inre finns ett hemligt rum med ”jagskräp” (Sv ps 39:3). Jesus berättar i Markus 7:21-23 vad som finns där. Ett besvärligt och otäckt bibelord! Läs om du vågar!

2. Anden ger oss rätta kläder.
   Ikläd er Herren Jesus Kristus, skriver Paulus i Romarbrevet 13:14. Vi har fått två klädesplagg som vi ska använda: VAPENRUSTNINGEN (Ef 6:10-20) och DOPDRÄKTEN (Kol 3:12 ff).
   Genom vapenrustningen säger vi NEJ till mörkret och mörkrets gärningar. Vi behöver Jesu skydd på alla känsliga områden av vårt liv. Tillsammans med Jesus och i Andens kraft går vi ut i kampen mot Ondskans Onda Ondo. Håll huvudet kallt, var beredd att slita ont, uppmuntrar oss Paulus i 2 Tim 4:5, Bibel 2000.
   I dopet blir vi iklädda Jesus (Gal 3:27). Dagligen får vi klä oss i dopdräkten, i Jesu sinne, i Jesu kärlek (se Kol 3:12 ff). Genom dopdräkten säger vi JA till Jesus och får med Jesus vibrera godhet mot dem vi möter. Jesus säger inför varje plagg: ”Detta vill jag hjälpa dig med idag”. Jesus och Anden och du och jag och vi vandrar ut i ...


...GODHETENS MOTRÖRELSE

REKOMMENDATION:
   I boken SÅNGPOSTILLAN årgång 2 sid 143 vandrar vi genom episteln från Ef. 6:10-20. Du upptäcker där glädjen i att vara snyggt klädd i vapenrustningen och får veta vad varje plagg betyder. Boken kan också läsas på bibelskolan.com / sångpostillan årg 2. Tryck här. Där kan du också höra mig predika, Anne-Mette läsa texten och Bodil sjunga dagens sång: Mina ögon ser alltid till Herren.

Lugna ner dig, lura stressdemonen och LYSSNA!

Boken realiseras nu (100 kr) på GAUdete förlag, tryck här eller ring 042-37 48 10. Ha förväntningar på att du ska bli himmelrik!

HMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen, är specialorgan i GODHETENS MOTRÖRELSE. Den vill uppmuntra till att se vilka skatter som ligger och väntar på oss varje söndag. Den kan nås på bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook om du vågar bli vän med mig, eller på bibelskolan.com. Bli gärna godhetens ryktesspridare!

Bengt Pleijel 89+



Skriva ut