tisdag 30 maj 2017



Inför Pingsthelgen

Välkommen att fira Pingst. I tre dagar! Något händer …
PINGSTDAGEN - En stormvind i Jerusalem
ANNANDAG PINGST - Andens vind över världen, till jordens yttersta gräns.
NATIONALDAGEN 6 JUNI - Guds folk samlas till bön om Andens vårvindar friska över Sverige.

PINGSTDAGEN - En stormvind i Jerusalem
Lärjungarna är samlade till bönemöte i Jerusalem. Maria, Jesu bröder och några kvinnor är med bland dem. De ber. De väntar på vad som skall hända. Stora förväntningar. Men ändå ...
   Plötsligt hörs från himlen ett dån som en stormvind och det fyllde hela huset där de satt.
   Stormvind! Dån från himlen! Tungor av eld! Lärjungar – fyllda av Anden! Människor strömmar dit, nyfikna, undrande … De ser hur elden lyser över apostlarna, det lyser omkring dem, det lyser i dem. De hade aldrig sett så lyckliga och glada människor förut, så trygga, så trosvissa.
   De predikar så att alla begriper. Och de berättar. Inte om saliga, ljuvliga känslor. De talar om GUDS VÄLDIGA GÄRNINGAR. De tycks ha tappat intresset för sig själva.
   Det blir reaktioner. Lärjungarna fyllda av Ande. Människor som strömmar till fyllda av häpnad och förundran. Förvirrade, osäkra, frågande. Är man osäker vill man fråga, vill ha en förklaring. Eller en bortförklaring. De börjar skämta, gyckla, säger hånfullt: De har supit sig fulla. En vanlig reaktion då ”det där med Gud” kommer för nära.
   Och vi undrar, frågar, ber: ”upplys mig helige Ande, så att jag kan förstå: också nu gör Herren det som han gjorde då” (Sv Ps 646:4).
   Kanske inte exakt som då. Men en storm skakar om oss, gör oss helvakna. ”Nådens helge Ande vill störa din sömn, salig är du om du vaknar” Sv Ps 265:2. En eld, ett himmelskt ljussken, som gör oss klarsynta.”O salighet och fruktan, när Anden kommer när. O nåderika tuktan, o eld som allt förtär” (Sv Ps 162:2).

Men Herren var inte i stormen. Efter stormen kom en jordbävning. Men Herren var inte i jordbävningen. Efter jordbävningen kom en eld. Men Herren var inte i elden. Efter elden hördes ljudet av en svag susning. Så snart Elia hörde detta, gömde han sitt ansikte med manteln och gick ut och ställde sig vid ingången till grottan. Och se, då kom en röst till honom som sade: "Vad gör du här, Elia?" (1 Kung 19:11-13)

När Anden är å färde vill han något med dig. Han frågar efter DIG…
   Han stämmer träff med dig på härligt Pingstmöte i bibelskolan.com /se, VANDRINGAR /Vandring 47, klicka här. Se också SÅNGPOSTILLAN ÅRG. 2, boken sid 253, bibelskolan tryck här. Om du törstar efter Ande, liv och kraft finns recept i Johannes evangelium 7:37-39, se SÅNGPOSTILLAN årg 3, sid 272, bibelskolan tryck här

ANNANDAG PINGST - Andens vind över världen.
Denna dag är inte röd i almanackan. Men den finns i psalmboken. Du och många andra saknar den. Temat är ”Andens vind över världen”. Det som hände på pingst i Jerusalem vill blåsa in friskhet både i Hemmaboda och i Uddevalla. Och i ditt liv! Jesus säger: När den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns (Apg 1:8). När den helige Ande drabbar dig flyttar ditt intresse från ditt stora, märkliga JAG till människor omkring dig och människor i världen. Apostlarna fastnade inte i saliga gudsnjutningar. De begav sig ut till världens ände. De satte som ”skor på sina fötter villigheten att gå med budskapet om shalom” – fred, frid, det äkta, friska livet (Ef 6:15).
   På Annandag Pingst får vi höra Pastor Petrus predika (Apg 2:36-41. Men läs gärna från vers 14). Petrus förklarar för frågande människor vad som är innebörden i det som hänt. Han säger att Joel har profeterat om denna händelse(Joel 2:28-32). När Gud utgjuter sin Ande då händer att

1. Könsgränserna upphävs. Både söner och döttrar får Guds Ande.
2. Generationsgränserna upphävs. Både gamla män och unga män får Guds Ande. Gubbarna får något drömmande i blicken och ynglingar ser syner. Gud varken pensionerar eller kasserar.
3. De sociala gränserna upphävs. Inte bara rika får Guds Ande. Tjänarna och tjänarinnorna. Socialgrupp fyra och fem utrustas med helig Ande.

Jämlikheten är vår tids uppfinning! Men JÄMOLIKHETEN har alltid funnits i Guds hjärta. Lika värde – men roligt olika.

Pastor Petrus fortsätter sedan att predika. Han talar om Jesus. Han talar om hans död och uppståndelse. Denne Jesus har Gud uppväckt, och vi är alla vittnen till det. Han har blivit upphöjd till Guds högra sida och fått den utlovade helige Ande av Fadern, och han har utgjutit det som ni ser och hör. Sedan säger Petrus något som skakade om alla som hörde: Denne Jesus har ni korsfäst. Ni har mördat Messias!
   Får man en anklagelse brukar den första reaktionen alltid vara förnekelse. Jag är oskyldig. Men de som hörde Petrus blev träffade. De fick ett styng i hjärtat. De blev alldeles förkrossade. De frågar Petrus och apostlarna: Bröder, vad skall vi göra? De måste har känt en värme från Petrus, hans ord brann av Ande och kärlek. Petrus har talat som en broder till bröder. Kanske grät han fram sitt budskap.
   Profeten Mika säger: Jag är full av kraft, av Herrens Ande, av rätt och styrka, så att jag kan förkunna för Jakob hans överträdelse, för Israel hans synd (Mika 3:8).
   Det är mycket spännande som kan hända då Guds Ande får vara med. Det som är sjukt och smutsigt kan bli avslöjat, friskt och rent. ”Oss ock ett styng i hjärtat giv, stynget som blir vår själ till liv. Helige Ande, hör oss (Sv Ps 161:1).

NATIONALDAGEN 6 JUNI 
Guds folk samlas till bön för Sverige.
Vi behöver vårvindar friska över gamla Sverige. Vi är glada över vårt land. Vad mycket fint, vackert och roligt här finns. Tänk efter! Du kan duscha i rent dricksvatten varje morgon. Du kan koka kaffe och läsa Sångpostillan på nätet. Du kan åka buss och flyga i luften och leka och motionera. Och tänk att tåget gick i rätt tid idag ... 
   Fortsätt räkna upp ”lyckligheter”.
   Men vi vet. Många mår inte bra fast vi har det så bra. Familjetragedier …. Skottlossning i Biskopsgården … tonåringen orkade inte leva … vi bekänner duktigt andras synder … vi har vår glädje i orättfärdigheten … har du hört? …. samhället så sårbart … allt kan krascha i morgon … vi bor i ett avkristnat land … Jesus får inte vara med … våra barn växer upp som andliga analfabeter …
   Fortsätt räkna upp ”dåligheter”.
   Vi ser inte, förstår inte vilken nöd här är. Men folk i andra länder ser den och talar om den. I Kongo samlades man till bön i 9 timmar för Sverige, berättar facebook. De såg vår nöd. Och de bad... Och Jesus ser den. ”Vår nöd du ser och hjälpa kan, du som är både Gud och man”.

TUNG OCH KVALFULL VILAR HELA SVERIGES NÖD PÅ JESU HJÄRTA
OCH HAN KALLAR OSS ATT DELA DENNA BÖRDAS TYNGD OCH SMÄRTA.
EJ ATT DELA GLÄDJEN BARA UTAN LIDANDET TILLIKA.
VI SOM VILJA KRISTNA VARA MÅ VI INTE KRISTUS SVIKA
( jfr sv Ps 102:1)

Tänk igenom böneämnen. Adoptera som bönebarn en minister i regeringen, en riksdagsman, en journalist, biskopen i ditt stift, en församlingsherde, några barn, ungdomar. Skola, vård och omsorg. Lärare, sjukvårdare, poliser, TV m.fl. Har du svårt att formulera dig, pröva Jesus-bönen:

Herre Jesus Kristus Guds Son, förbarma dig över

Vi lyfter in bönebarnen i hans barmhärtighet. Det ordet betyder att han har ”hjärta för de arma”.

I gemensam nöd för och tacksamhet över Sverige
Bengt Pleijel 90+



Skriva ut